Co dělat s dětmi když prší


Když venku prší a děti zůstávají uvězněny uvnitř, může to být výzva najít způsoby, jak udržet je zabavené a aktivní. Právě proto vám přinášíme několik nápadů na to, jak strávit deštivý den s dětmi plný zábavy a smíchu.

Výtvarné aktivity

Jednou z nejlepších aktivit pro deštivé dny je výtvarné umění. Dejte dětem do ruky papír, pastelky, barvy nebo modelovací hmotu a nechte je vyjádřit svou kreativitu. Můžete společně malovat, vyrábět koláže nebo tvořit ze hmoty. Tato činnost nejenže rozvíjí jejich kreativitu, ale také posiluje jejich jemnou motoriku a schopnost koncentrace.

Kuchařské dobrodružství

Další skvělou možností, jak trávit deštivý den, je společné vaření nebo pečení. Zapojte děti do procesu přípravy jídla a nechte je experimentovat s různými chutěmi a ingrediencemi. Můžete si například vyrobit domácí pizzu, muffiny nebo zdobit dorty. Kromě toho, že se děti budou bavit, také se naučí základy vaření a pečení.

Domácí divadlo

Proč neuspořádat vlastní divadelní představení přímo v obývacím pokoji? Pomozte dětem vytvořit jednoduché scénáře nebo se nechte inspirovat oblíbenými pohádkami. Mohou si vytvořit kostýmy, vystřihnout rekvizity a předvést svá vystoupení pro celou rodinu. Tato aktivita podporuje jejich schopnost vyjadřování, rozvíjí jejich fantazii a sebevědomí.

Společenské hry a puzzle

Deštivý den je také skvělý čas na to, abyste si zahráli společenské hry nebo skládali puzzle. Vybírejte hry, které jsou vhodné pro věk vašich dětí a které budou zábavné pro celou rodinu. Společné hraní her nejen posiluje rodinné vztahy, ale také rozvíjí strategické myšlení a spolupráci.

Kreativní stavby

Pokud máte doma stavebnice nebo stavební bloky, dejte dětem volnou ruku k vytváření svých vlastních konstrukcí. Mohou stavět domky, věže, mosty nebo jakékoliv jiné objekty své fantazie. Tato aktivita podporuje rozvoj prostorové představivosti a logického myšlení.

Vzdělávací aktivity

Nepříznivé počasí může být také skvělou příležitostí k tomu, abyste se společně s dětmi věnovali vzdělávacím aktivitám. Můžete společně číst knihy, zkoumat zajímavé vědecké experimenty nebo objevovat svět prostřednictvím interaktivních online kurzů. Tato aktivita nejenže rozšiřuje obzory dětí, ale také posiluje jejich schopnost učit se novým věcem.

Relaxace a čas pro odpočinek

Nenechte se unést hektickým tempem a využijte deštivý den k tomu, abyste se společně s dětmi odpočinuli a relaxovali. Pusťte si oblíbený film, zahrávejte si spolu na hudební nástroje nebo si jednoduše užívejte klidné chvíle s čtením knihy. Důležité je nechat dětem čas na odpočinek a obnovu energie.

Závěr

I když venku prší, existuje spousta způsobů, jak trávit čas s dětmi plný zábavy a radosti. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro výtvarné aktivity, vaření, divadlo nebo relaxaci, důležité je vytvořit prostředí plné lásky, radosti a vzájemného porozumění.

Kreativní aktivity s přírodními materiály

Přestože venku prší, můžete využít deštivého dne k tomu, abyste se s dětmi vypravili do přírody a nasbírali různé přírodní materiály. Můžete sbírat kamínky, listí, větvičky nebo jiné zajímavé objekty. Poté můžete s dětmi vytvářet různé umělecké kompozice nebo dekorace, které připomínají přírodu. Tato aktivita podporuje jejich spojení s přírodou a kreativitu.

Seznam potřeb pro kreativní aktivity s přírodními materiály:

Přírodní materiály Umělecké potřeby
Kamínky Barvy
Listí Pensety
Větvičky Lepidlo

Experimentování s vodou

Další zajímavou možností pro deštivý den je experimentování s vodou. Můžete dětem připravit různé experimenty, které zahrnují vodu, jako například míchání barev, zkoumání plování a potápění předmětů nebo vytváření vodních cest. Tato činnost nejenže zábavným způsobem vysvětluje principy fyziky a chemie, ale také rozvíjí dětskou zvědavost a objevitelský duch.

Seznam experimentů s vodou:

  • Míchání barev
  • Zkoumání plování a potápění předmětů
  • Vytváření vodních cest

Viz také:

Photo of author

CarlJr

Napsat komentář